Szakács- és Cukrász Világkupa - 2014

Villeroy & Boch Culinary World Cup 2014 - Luxemburg, 2014. november 22-26.

Meleg- és hidegkonyhai ételeiért, munkáiért egyaránt bronzérmet érdemelt ki a zsűritől a magyar nemzeti szakács- és cukrászválogatott a Luxemburgi Nagyhercegség fővárosában, Luxembourgban november 22-26. között zajló gasztronómiai világbajnokságon.

A magyar küldöttség a luxemburgi gasztronómiai világbajnokságon

Krivács András az MNGSz elnöke a helyszínen röviden értékelte a magyar csapatok szereplését. Elmondta, hogy a melegkonyhai feladat egy kiélezett, nagyon erős verseny volt. Felkészü̈lten érkeztek ki együtteseink, és a többi ország eredményeinek ismeretében is kijelenthető, hogy jól szerepeltek a világversenyen. A hidegkonyhai feladatban stílus- és szemléletváltást várt el a zsűri már a két évvel ezelőtti, erfurti olimpiához képest is.

Az életszerűséget, a valóságban is így elkészíthető, tálalható ételeket, a letisztult formákat, az asztal egészének világos koncepcióját kiemelten értékelték. Az sem mellékes, hogy az erfurti 47-tel szemben 56 nemzet indulóival vettü̈k fel a versenyt.

Az értékelés pillanatai

A magyar csapat tagjai: Toókos Ferenc, Tímár Attila (csapatkapitány), Túróczi Anita, Kostyál Gábor, Garaczi Zoltán, Volenter István. A csapat felkészítője: Varga Károly.

A nemzeti válogatott hungarikumokat is tartalmazó menüje a következő volt:

ELŐÉTEL
Vadvízi fogasfilé marinírozott lazaccal, fűszernövényekkel ékesített savanyú daikonretek "szőnyeggel" borítva, citrusokkal aromatizált "rizottó" krokettel Tigris garnéla mousseline rákmártással, pagodakarfiol terrine, sült kelvirág habbal.

FŐÉTEL
Mangalica szűz füstölt libamájas és rókagombás"nercben" sütve, makói hagyma variációval Malac pofa és fül "sajt" pecsenyelével, naranccsal glasszírozott karottával Véreshurka Royale wasabis zöldalma géllel, pirított polentával.

DESSZERT
Tésztafánk tonkababos étcsokoládé mousse-szal töltve Akácmézes krém zselé, málna textúrákkal, pisztácia szivaccsal Málna sorbet erdeigyümölcs salátával Vargabéles vanília habbal, Tokaji Aszus tápiókagyöngyökkel.


Végül néhány kulináris költemény a magyar csapat munkáiból.

Forrás: Bronzérmes lett a hazai csapat - Turizmus Online - 2014.12.04.

A további képekért köszönet Krivács Andrásnak és Varga Károlynak.