Ajánlások

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség köszönőlevele,
2015. május - Budapest


Varga Károly Venesz-díjas mesterszakács,
Varga Károly Venesz-díjas mesterszakács szakmai életútjáról - KATT IDE!hatszoros olimpiai- és tízszeres világbajnok

Tisztelt Pillár Úr!

 Többek között én is csodálója vagyok, és természe-tesen felhsználója az Ön különleges növényeinek, szemet gyönyörködtető ehető virágainak.

Örülök, hogy megismerhettem egy nemes szívű növénynemesítő embert, aki mindig első szóra segített, és önzetlenül támogatott engem, szakács, cukrász kollégáimat, barátaimat. Ha verseny volt valahol, itthon, vagy a nagyvilágban, rögtön a Szentes városában élő Pillár József kertészmérnök úrnak, a szentesi különleges növények teamjenek tulajdonosát hívtam. Nem véletlen! Az ehető virágok nemcsak csodálatos díszítők, hanem különleges ételkomponensek is lehetnek! Természetes mivoltukban szemet gyönyörködtetőek, és nagyon egészségesek is, hiszen a gyógyító hatásuk miatt hasznosak emberi fogyasztásra.

Az ehető, iható virágokról, sok-sok zöldség- és gyümölcsféléről nem is tudjuk, hogy leveleit, szárát, virágzatát, gyökereit mennyi-mennyi titok fedi.

Pillár József kutató munkájának köszönhetjük a több száz féle különleges növényt, amelyek kertészetükben az év minden szakában megtalálhatóak. Rendelkezésére állnak azoknak a cégeknek, éttermeknek, szállodáknak és magánembereknek, akik napi munkájuk során felhasználják eme kiváló minőségű, különleges növénycsodákat.

Őszinte szívvel ajánlom mindenkinek, hogy ismerkedjenek és kísérletezzenek, tegyék izgalmasabbá, látványosabbá étel- és italremekeiket!

A látvány a tálalás legfontosabb eleme! Az ehető virágok felhasználása virágkorát éli napjainkban, és Pillár úr munkásságának köszönhetően egyre szélesebb körben kerül a mindennapi ételeink megkoronázására.

Kedves Pillár úr! Azt kívánom Önnek, hogy minél többen csodálják és vásárolják meg az Ön magával ragadó, gyönyörű virágait, különleges növényeit,  álljanak meg egy pillanatra, és engedjék át magukat minél többen rohanó világunkban a szépség örömének. Fejet hajtok az Ön nagyszerű munkássága előtt, és kérem továbbra is kápráztasson el minket újabb és újabb csodákkal mindannyiunk örömére.

Kívánok Önnek és kedves családjának, munkatársainak nagyon jó egészséget, kutató munkájához pedig további kitartást és sok sikert!

Őszinte tisztelettel:
Varga Károly mesterszakács

Varga Károly Venesz-díjas mesterszakács szakmai pályafutása - KATT IDE! >>>


Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke

Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke. Fotó: www.mngsz.huTisztelt Pillár József Úr!

Engedje meg, hogy a Magyar Nemzeti Gasztro-nómiai Szövetség Elnöksége és valamennyi Tagja nevében köszönetemet fejezzem ki Önnek megtisztelő támogatásáért és kiemelkedő szakmai elhivatottságáért, mellyel hozzájárult, hogy az Erfurti Kulináris olimpián résztvevő nemzeti Válogatottunk ilyen kiemelkedő eredményt érhessen el, és önzetlenségével elősegítette, hogy a nemzeti válogatottak sorában 20 év után ismét ilyen fontos fejlődésnek indulhasson csapatunk.

Őszinte elismerésemet szeretném kifejezni Önnek szakmai elhivatottsága iránt, mellyel lehetőséget teremt a tehetséges és ambiciózus szakembereinknek, hogy továbbfejleszthessék szakmai tudásukat és tovább vihessék országunk hírét a nagyvilágba.

További sok sikert kívánok munkájához és sok erőt szakmaszeretetének megtartásához, hogy ezt még sokan megtanulhassák a soron következő generációk képviselői közül!

Szívélyes üdvözlettel:

Pető István elnök - www.mngsz.hu

Az eredeti dokumentum megtekintéséhez KATT IDE! >>>


Lukács István háromszoros Oscar-díjas mesterszakács

Lukács istván háromszoros oszkár-díjas mesterszakács - Fotó: www.hejszakacsok.hu- Az ehető virágdíszítések körülbelül másfél évtizede jelentek meg a távol-keleti konyhákon, Japánban, Szingapúrban, Hongkongban, Bangkokban - mondja Lukács István, az Atrium Hyatt Szálloda háromszoros Oscar-díjas séfje.

Ezt az arab országokba elvitték a szakácsaik, ott találkozhattak vele a világjáró szakácsok. Ezzel a közvetítéssel jutott el az egész világba. Távol-Keleten elsősorban fűszernövények virágai kerültek a tányérra, míg Európában a legelőször a tökfélék húsos virágai lettek népszerűek. A cukkinit, patisszont virágostul árulják, és töltik hússal, hallal. A virágok iránti igény újfajta nemesítőmunkát gerjesztett, most már van olyan tök és cukkini hibrid is, melynek kicsi a termése, de még rajta van a nagy virág. Ezután a káposztafélék körében is születtek újfajta keresztezett, illetve kiválogatott változatok.

Pillár József kertészmérnök csaknem tíz éve keresett meg egy olyan salátával, amely friss, üde és tartós, mint a zselézett frizura. Ezt korábban már használtam, de itthon nem ismerték. Így kezdődött együttműködésünk az ehető virágdíszek körében. Ezek gyakran közönséges mezei virágok, csak eddig senki nem gondolt a gasztronómiai hasznosításukra. Nagyon fontos, hogy az ételdísz virágok illata semleges legyen, ne vigye el az étel illatösze-tételét nem kívánt irányba.

Bizonyos értelemben ez visszatérés a régi konyhák hagyományához. Az újabban egyre jobban felemelkedő görög konyha is részben annak köszönheti sikerét, hogy visszatér a sok zöldféléhez (ahogy az ókorban volt), másrészt a francia szakácspápa, Paul Bocuse is újra előveszi a múlt századi, század eleji nagyok receptjeit. Egyben megdől az az elv is, hogy a díszítés nem ehető meg.

Van, aki salátaként (só-balzsamecet-olívaolaj) elfogyasztja például a körömvirágot. Szirom legyen vagy virág? Tányéron szirom, tálon virág a dísz, de ez a helyzettől függ. Az tény, hogy ma még inkább csak alkalmi rendezvényeken hódít az ehető virágdísz.

Más a helyzet azokkal a növényekkel, amelyeket leveles fűszerként használunk, mint a fodormentát, a bazsalikomot. A friss levelek használata egyre jobban terjed már a nagykonyhákon is. Az lenne kívánatos, ha - mint a világban már sok helyen - nálunk is ott állhatnának a polcon, a lámpák alatt a vízkultúrán hajtatott zöldfűszerek.

Az írás a Konyhaművészet című magazinban jelent meg.


Balai Attila Életműdíjas mesterszakács, a Anna Grand Hotel Executive Chefje

Balai Attila Életműdíjas mesterszakácsTisztelt Pillár Úr!
Ezúton szeretném megköszönni Önnek, hogy 4 éve az Ön virágaival diszíthetem az ANNA BÁLI ÉTELEKET. A csodálatos hozzáállásával, az odaadó munkájával rátette a koronát a szép ételeinkre. A jövőben is szeretném ha ilyen pontosan és ilyen minőségben jutnának el hozzám az ehető virágai. Szeretnénk ha a versenyeinkre is az ön virágai diszítené az ételeinket.
Köszönettel:
BALAI ATTILA ÉLETMŰDIJAS MESTERSZAKÁCS
ANNA GRAND HOTEL, BALATONFÜRED

Balai Attila a 84. Balatonfüredi Anna Bál után írta ezeket a sorokat.


Baranyi ildikó - HACCP Lead auditor

A Teamnél végzett munkám során tisztelettel figyeltem azt az elhivatottságot, a munka és a növények mély tiszteletét, amit Pillár József és családja mutatott.


MNGSZ kitűntetés, 2009. április - Balatonalmádi


2009-ben cégünk rákerült az 50 sikeres kis- és középvállalkozás listájára


Szemelvények megrendelőink visszajelzéseiből